icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Kiezen van dubbele achternaam van een kind

Gecombineerde achternaam voor kinderen
Het hebben van een achternaam is belangrijk; het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort.

Op 1 januari 2024 treedt een nieuwe wet in werking waarbij de mogelijkheid wordt gecreëerd voor ouders om hun kinderen een dubbele achternaam te geven.

 

Voor wie?

  • Kinderen die zijn geboren op of na 1 januari 2024. Het kind kan dan de achternamen van beide ouders krijgen.
  • Met terugwerkende kracht voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren. De kosten hiervoor zijn €75,- voor een eerste kind en €50,- voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Achternaam vorm

De ouders geven bij de gemeente de gecombineerde achternaam door. De volgorde mogen ouders zelf bepalen. De keuze van de gecombineerde achternamen is eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen van deze ouders. Er komt geen streepje tussen de achternamen.

Maximaal aantal namen

Het maximaal aantal namen dat kan worden doorgegeven is twee naamdelen. Wanneer personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen, kunnen ze voor hun kind een combi van 2 achternamen uitkiezen.

Groen van der Laan (achternaam ouder 1)  Pieters de Vries  (achternaam ouder 2)
Mogelijkheden:

  • Groen de Vries
  • De Vries Groen
  • Van der Laan de Vries
  • Pieters van der Laan
  •  

Adoptie

Bij adoptie zijn er meerdere combinaties mogelijk. De oorspronkelijke achternaam kan ook gecombineerd worden met een achternaam van één van de adoptieouders. Of de adoptieouders kunnen er voor kiezen om een gecombineerde achternaam te doen van alleen de achternamen van de adoptieouders. Hier zijn dus verschillende combinaties mogelijk, maar ook hier geldt een maximum van twee achternamen.

Geen keuze?

Wanneer er geen keuze voor een achternaam wordt doorgegeven, dan geldt de achternaam van de vader of duomoeder bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Indien er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is dan krijgt het kind de naam van de geboortemoeder.